Groene ontmoetingsplekken rondom Buitenplaats de Horst

7 juni '24

Buitenplaats de Horst ligt in een groene omgeving waar je als bewoner veel gebruik van kunt maken. Zo heb je naast toegang tot de Hoftuin en een privéterras, ook meerdere ontmoetingsplekken en groene zones die eigendom zijn van de bewoners. “Als je hier een woning koopt, krijg je letterlijk een buitenplaats met een stuk grond”, vertelt Renzo Veenstra, stedenbouwkundige en landschapsontwerper bij RROG.

image alt

Eigendom van bewoners

De ruimte rondom Buitenplaats de Horst, samen met de toegangsweg en het entreeplein, is straks eigendom van de bewoners. “Uiteraard kunnen kinderen ook op andere plekken spelen. Er wordt een bruggetje gemaakt naar het naastgelegen weiland wat van de gemeente is. Daar kunnen ze ook rondlopen”, legt Renzo uit. “We hebben een wandeling vormgegeven rondom de Buitenplaats met een aantal elementen zoals bankjes, plekjes waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, een bijzondere boom enzovoort. Je vindt ook een grootschalige plek waar bijvoorbeeld een buurtbarbecue of buurtpicknick georganiseerd kan worden. We geven alles vorm met natuurlijke materialen. Uiteindelijk is dit stuk land van de bewoners, dus zij mogen, in gezamenlijkheid met de VVE, beslissen hoe de buitenruimtes worden ingevuld.”

image alt

Landschappelijke omgeving

De buitenrand van de locatie is landschappelijk, met veel groen. Renzo: “De cultuurhistorische identiteit van de omgeving is veenachtig. Op een gegeven moment zijn boeren in dit gebied aan de slag gegaan en hebben ze sloten gegraven. De watergangen handhaven we en verplaatsen we op sommige plekken zodat de oevers natuurlijker worden en er meer gelaagdheid in de ruimte ontstaat. Via de oprijlaan om het gebouw heen, benader je de Buitenplaats. Het zicht wat je op de Buitenplaats hebt, varieert door het hoogteverschil in het plan. We hebben de Buitenplaats bewust wat hoger gelegd, om een knipoog te maken naar het oorspronkelijke duinlandschap. We richten het landschap op een natuurlijke manier in met ruig gras gecombineerd met gemaaide paden. Aan de boszijde ervaar je de bosrand die afbouwt richting de buitenplaats toe. De bewoners hebben alles voorhanden rondom hun woning. Maar daarbuiten kun je fijn een ommetje maken via het aangelegde pad, doorwandelen naar De Boslaan of bijvoorbeeld de fiets pakken richting kasteel Duivenvoorde. Buitenplaats de Horst vormt onderdeel van de gehele landschapscorridor die ook wel de Duivenvoordecorridor heet.”

Wonen in het groen

Zie jij jezelf wel wonen in deze natuurrijke omgeving? Meld je dan alvast aan onderaan deze pagina of bij het woningaanbod. Dan word je per e-mail automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in Buitenplaats de Horst.

Hoe gaat de toewijzing van de woningen? Toewijzing
Benieuwd naar de woningtypes? Bekijk het woningaanbod