Wonen aan een Hoftuin

30 mei '24

Alle woningen in Buitenplaats de Horst hebben toegang tot de binnentuin, ook wel de Hoftuin genoemd. Deze is volledig aangelegd wanneer de woningen worden opgeleverd en is een groene plek waar bewoners gebruik van kunnen maken en elkaar kunnen opzoeken. Je bereikt de tuin via de statige trap die vanaf de voorkant van Buitenplaats de Horst naar boven loopt. Renzo Veenstra, stedenbouwkundige en landschapsontwerper bij RROG, vertelt meer over de inrichting van de Hoftuin.

image alt

Groene en knusse Hoftuin

“De binnentuin hebben we in contrast met het landschap bedacht. Het is wel gebaseerd op het leven op de oorspronkelijke buitenplaats”, vertelt Renzo. “Buitenplaatsen werden vroeger gebouwd in landelijke gebieden. De randen van Buitenplaats de Horst houden we heel landschappelijk met ruig gras, verschillende struiken en een watergang. Aan de binnenkant maken we het veel gevarieerder. Daar maken we slingerende paden, met daar omheen vaste planten en ingericht met zitjes waar je met twee of vier kunt zitten. Je kan in feite door de Hoftuin heen wandelen en via het pad naar je eigen voordeur. De voordeuren liggen aan de Hoftuin en de meeste woningen hebben ook een stukje privétuin, maar wel meer in de openheid dan de privéterrassen aan de buitenzijde van de woningen.”

Boom als middelpunt

Centraal in de tuin staat een hele grote boom, die vanuit de parkeergarage opgroeit. “De boom is het middelpunt van de tuin en heeft een parapluwerking, zodat je ook ergens onderdoor kunt kijken. De tuin is verder ingericht met vaste planten die veel bloeien en halfhoog zijn. De voortuinen zijn omringd met een haag en op de voorzijde van de haag vind je het huisnummer. In de hoeken van het gebouw zit een ander type oplossing. Daar hebben de entrees een soort gezamenlijke tuin.”

image alt

Ontmoeting in de Hoftuin

In de Hoftuin kunnen buren elkaar ontmoeten. “Langs de wandelroute in de Hoftuin worden zitjes en plekken gemaakt waar bewoners met elkaar kunnen afspreken. Er is ruimte voor spelen en ontmoeting in de hele landschappelijke opzet van het plan. In de Hoftuin kunnen bewoners genieten van het groen, maar hebben ze er zelf geen onderhoud aan. In basis loopt het beheer via de VVE, maar daar is natuurlijk ook ruimte voor bewoners om daarin mee te schakelen wanneer ze dit leuk vinden”, vertelt Renzo.

image alt

Natuurinclusief

Voor de inrichting van Buitenplaats de Horst is een zorgvuldig beplantingsplan gemaakt dat rekening houdt met de wensen van bewoners en dieren. Renzo: “We hebben plantensoorten op elkaar afgestemd en gebruik gemaakt van verschillende bodembedekkende beplanting, afgewisseld met heesters. Daardoor kunnen dieren hier ook een leefomgeving van maken. In de Hoftuin richten we ons met name op vlinders en bijen. Met name aan de rand van het plan hebben we ook gezorgd dat het dichter begroeid zal blijven, zodat er schuilgelegenheid ontstaat voor vogels. Ook komen er nestkasten voor huismussen en gierzwaluwen in het plan. De hele houtwalstructuur is voor een belangrijke zone voor vleermuizen.”

Interesse? Meld je aan

Wil jij binnenkort in deze unieke buitenplaats wonen? Meld je dan alvast aan onderaan deze pagina of bij het woningaanbod. Dan word je per e-mail automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in Buitenplaats de Horst.  

Hoe gaat de toewijzing van de woningen? Toewijzing
Benieuwd naar de woningtypes? Bekijk het woningaanbod